Besiktasa Kara Rapor[Skandal]



Radikal Gazetesi, duruşmaya konu olan Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu tarafından hazırlanan ‘kaçakçılık suçu’ raporuna ulaştı. 27 Aralık 2010’da hazırlanan rapora göre, Beşiktaş Kulübü 2005-2007 yıllarında yaklaşık 52 milyon lirayı beyan etmedi ve 9.4 milyon vergiyi ödemedi. Beşiktaş Kulübü 9.4 milyon lirayı 6111 sayılı Vergi Barışı Kanunu’ndan yararlanarak ödedi. 

Hata değil kaçırma

Ancak kanun sadece idari para cezalarına af getirdiği ve hürriyeti kısıtlayıcı cezalara af getirmediği için konu yargıya taşındı. Dava sonucuna göre Beşiktaş yöneticileri hüküm giyebilir, Demirören ise Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı’nı kaybedebilir.

Beşiktaş Kulubü’nün 2005 ve 2007 yıllarına ait mali kayıtlarının tutulduğu defterleri inceleyen Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu, Beşiktaş ’ın kayıtlarında yer alan yaklaşık 52 milyon lirayı beyan etmediğini öne sürdü. Başhesap Uzmanlarının hazırladığı raporda ‘hesap ve muhasebe hilesi’ yapılarak kaçakçılık suçunun işlendiği belirtildi. 

‘Başkanlığı düşebilir’
Raporda tespit edilen hesap açıkları ise detaylı bir şekilde anlatılarak, açıkların hata olmadığı ve bilinçli bir vergi kaçırma suçu işlendiği iddia edildi. Raporda 51 adet satış faturasına ilişkin yevmiye defterlerinde 41 adet hileli kayıt ile net olarak 51 milyon 933 bin 95 lira KDV matrahının beyan dışı bırakıldığı yer aldı. Rapora göre Beşiktaş Kulubü, Biletix, Lig TV yayın g elirleri, TFF ödemeleri ve reklam gelirlerinin bir bölümünü beyan etmedi. 110 milyon lira gösterilmesi gereken gelir, 56 milyon lira olarak beyan edildi. Yaklaşık 52 milyon liralık gelirden doğan 9 milyon 400 bin lira vergi kaçırıldı. Raporun savcılığa yollanarak suç duyurusunda bulunulmasının ardından 18 Mart 2012’de Yıldırım Demirören ve diğer eski Beşiktaş yöneticileri hakkında vergi kaçakçılığı yaptıkları gerekçesiyle dava açıldı.
Savcılık Demirören ve dönemin yöneticileri için 18 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istedi. Davanın ilk duruşması 24 Mayıs’ta Çağlayan Adliyesi’nde görülecek. Hüküm giymesi durumunda Demirören’in TFF Başkanlık koltuğu da tehlikeye girecek. Eğer ceza alırsa hazirandaki TFF Genel Kurul’unda Demirören aday olma hakkını yitirme riskiyle karşı karşıya. TFF Statüsü’nün 38. maddesinin D fıkrasına, ‘sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve kaçakçılık’ suçlarından mahkum olanlar başkanlığa aday olamıyor.



PROFİLİNİZDE PAYLAŞIN Kİ ARKADAŞLARLARINIZDA SİZİNLE OLSUNLAR..

Technorati Facebook Twitter